Maintenance management MCQ questions for RGPV online exam 2020 || Important Topics

Updated: Aug 12, 2020


Instruction To Prepare this chapter


1. First of all, please watch my important question videos of MM, chapter wise after that you can visit here, where you show the answers to those questions and some MCQ regarding this chapter......

2. Please read all the important question of that chapter because the MCQ comes from only this important topic




For Notes of this chapter:- https://www.4bengineers.com/payment-page


Important Theory Questions of Maintenance management Rgpv online exam 2020

MCQ of All chapters coming soon



MCQ Questions Of Maintenance Management || Rgpv online exam 2020


1-Maintenance consist of the following action(s)

(A) Replace of component

(B) Repair of component

(C) Service of component

(D) All of the above

2-The time elapsed from the point the machine fails to perform its function to the point it is repaired and brought into operating condition is known as

(A) Down time

(B) Break Down time

(C) Both (A) and (B)

(D) Idle time

3-The down time cost consists of

(A) Loss of production

(B) Wages paid to the workers

(C) Reduction in sales

(D) All of the above

4-The following is not a classification of maintenance

(A) Corrective maintenance

(B) Timely maintenance

(C) Scheduled maintenance

(D) Preventive maintenance

5-Belt of an electric motor is broken, it needs

(A) Corrective maintenance

(B) Scheduled maintenance

(C) Preventive maintenance

(D) Timely maintenance

6-The following is (are) scheduled maintenance

(A) Overhauling of machine

(B) Cleaning of tank

(C) Whitewashing of building

(D) All of the above

7-Scheduled maintenance is _______ between breakdown maintenance and the preventive maintenance.

(A) Joint

(B) Compromise

(C) Bridge

(D) In

8-Equipment history cards are meant to record

(A) The way equipment behaves

(B) Total down time of the equipment

(C) The rate at which different components wear off

(D) All of the above


9-The ____ goes on increasing with the increase in degree of maintenance efforts.


(A) Cost of down time

(B) Cost of spares and maintenance

(C) Labour and Overhead Cost

(D) All of the above

10-With the increase in preventive maintenance cost, breakdown maintenance cost

(A) Increases

(B) Decreases

(C) Remain same

(D) Any of the above

11-A systematic approach for maintenance is

(A) Problem – Cause – Diagnosis – Rectification

(B) Problem– Diagnosis – Cause – Rectification

(C) Problem – Measure – Diagnosis – Rectification

(D) Problem– Diagnosis – Measure – Rectification

12-(Down time in hours / Available hours) =

(A) Maintenance effectiveness

(B) Frequency of breakdown

(C) Effectiveness of maintenance planning

(D) None of the above

13-(Number of breakdowns / Available machine hours) =

(A) Maintenance effectiveness

(B) Frequency of breakdown

(C) Effectiveness of maintenance planning

(D) None of the above

14-Total productive maintenance aims at

(A) Less idle time

(B) Increase in productivity

(C) Zero down time

(D) None of the above


15-Total Productive maintenance (TPM) approach has the potential of providing almost a seamless integration between

(A) Production and Quality

(B) Quality and Maintenance

(C) Production and Maintenance

(D) All of the above

1. Which of the following is not an important condition for preventive maintenance? a) Size b) Age c) Location d) Oils used View Answer

Answer: d Explanation: Whenever preventive maintenance is to be done, it has to be observed that, there is no major breakdown at the site. For this, there are certain factors which need to be taken into account, like, size and age of the machinery used, the location of the machine and the overall machinery.

2. What is the ratio of preventive maintenance and total maintenance in primary-metal industry? a) 1 : 1.27 men b) 1 : 2.17 men c) 1 : 2.37 men d) 1 : 3.17 men View Answer

Answer: c Explanation: In various industries, the ratio of preventive maintenance to total maintenance differs according to the conditions prevailing there. When primary-metal industry is used, the ratio is 1 : 2.37 men.

3. Which of the following is not counted among safety equipment? a) Vacuum reliever b) Alarms c) Flashback arresters d) Temperature reliever View Answer

Answer: d Explanation: Safety equipments play a very essential role in the industries, where the workers are vulnerable to many risks. A few of them are, vacuum and pressure reliever through valves, safety alarms and flashback and flame arresters, but not a temperature reliever.

4. What is the ratio of preventive maintenance and total maintenance in machinery-manufacturing industry? a) 1 : 10 men b) 1 : 2.69 men c) 1 : 2.37 men d) 1 : 3.77 men View Answer

Answer: b Explanation: According to the various needs and type of works in different industries, the ratio of preventive maintenance and total maintenance differs. In a machinery manufacturing industry, the ratio is 1 : 2.69 men.

5. Which of the following is not a material handling equipment? a) Cranes b) Lifts c) Tongs d) Hoists View Answer

Answer: c Explanation: When it comes to inspection of the preventive maintenance in an industry, the material handling equipments come very handy. Cranes, lifts, hoists, conveyors and trucks are a few of the examples of material handling equipment.

6. What is the ratio of preventive maintenance and total maintenance in general manufacturing industry? a) 1 : 10 men b) 1 : 2.69 men c) 1 : 2.37 men d) 1 : 3.77 men View Answer

Answer: a Explanation: The ratio of preventive maintenance and total maintenance, in case of primary-metal industry, the ratio is 1 : 2.37 men, in case of machinery manufacturing industry, the ratio is 1 : 2.69 men and in case of general manufacturing industry, the ratio is 1 : 10 men.

7. Which of the following materials is not used as process equipment? a) Furnace b) Compressor c) Pump d) Generator View Answer

Answer: d Explanation: During the inspection done in the preventive maintenances, there are certain equipment called as process equipment, which needs a little different inspection. A few of these are compressors, pumps and furnace.

8. Which of the following are not counted among periodic inspection? a) Tear downs b) Overhauls c) Oil burnings d) Replacement of parts View Answer

Answer: c Explanation: There are many inspections counted under periodic inspection, namely, visual inspections, tear downs, overhauls and scheduled replacements of parts. The checking of oil burning comes under contingent working.

9. Preventive maintenance and its application is an expensive process. a) True b) False View Answer

Answer: a Explanation: Preventive maintenances are not to be done very frequently, but it is advised, that, the preventive maintenance must be done at least once in the machines life. This imitation is caused due to very high costs of operation of preventive maintenance.

10. Frequency of inspection is decided on the basis of overloading. a) True b) False View Answer

Answer: a Explanation: The frequency of inspection of the processes gets decided on the basis of many factors. A few of them are, stresses experienced, fatigues, dirt, vibrational exposure, susceptibility to lose fittings and also overloading




SSC-JE & RRB-JE(Mechanical) Full syllabus free video lectures:- https://www.4bengineers.com/post/ssc-je-rrb-je-free-full-video-lectures-mechanical-engineering

*******************************************************************

For College Info:-https://www.4bengineers.com/4bjobalert/categories/college-counselor

******************************************************************

FOR NOTES AND STUFFS (Our Website):- https://www.4bengineers.com/

*******************************************************************

My Amazon Store for You:- https://www.amazon.in/shop/4bengineers?isVisitor=true

*************************************************************************

Telegram channel link:-https://t.me/ashish4Bengineers

**********************************************************************

For Job Updates:- https://www.4bengineers.com/4bjobalert

*************************************************************

Instagram:- https://www.instagram.com/4bengineers/?hl=en

*************************************************************

Facebook:- https://www.facebook.com/4bengineers

***************************************************************

Gmail:- ashish4bengineers@gmail.com

4,580 views0 comments

Recent Posts

See All

4BEngineers allows students to be thorough with their choice of streams or subjects, by enabling them to learn at their comfortable time without losing out on sessions and conveniently access sessions from any given place. With the help of 4BEngineers, students can avail online coaching through video lecture at an unimaginably affordable cost, access the coaching content from renowned teaching experts, and be one on one with their personal favorite coach.

© Copyright ® 2020 by 4B Engineers
  • Instagram
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon