Advance Machining Process important Mcq questions for RGPV Online Exams 2020

Updated: Aug 12, 2020

Instruction To Prepare this chapter


1. First of all, please watch my important question videos of AMP, chapter wise after that you can visit here, where you show the answers to those questions and some MCQ regarding this chapter......

2. Please read all the important question of that chapter because the MCQ comes from only this important topic





For Video lectures of AMP Playlist:- https://www.youtube.com/watch?v=2k1r9mG_Sxk&list=PLelAq9xzEDXD-DOAp0fyDVoaFoRXDpk3m


For Notes of these chapters:- https://www.4bengineers.com/payment-page


Theory Questions of Chapter 1 & 2 Advance machining Process || RGPV online exams 2020




Theory Questions of Chapter 3,4 & 5 Advance machining Process || RGPV online exams 2020


MCQ Questions of All chapter Coming Soon



MCQ Questions for Advance machining process || RGPV online exam 2020


Set-1 ( Introduction Advance machining Designing )


1. Which of the following use ECM for different applications? a) Gas turbines b) Jet engines c) Bio medical implants d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: ECM has its applications in industries such as gas turbines, jet engines, automobiles, medical etc.


2. Which of the following processes can be done using ECM? a) Die sinking b) Profiling and contouring c) Drilling and trepanning d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: ECM can be used for die sinking, trepanning, drilling, contouring, grinding and profiling.


3. Which of the following material cannot be machined using ECM? a) High strength alloys b) Hardened steels c) Nonconductive materials d) All of the mentioned View Answer

Answer: c Explanation: ECM can be used for machining high strength alloys and hardened steels which led to many cost-saving applications.


4. ECM is used to _________ the sharp edges produced after rough cuts. a) Enhance b) Dull c) Improve d) None of the mentioned View Answer

Answer: b Explanation: Using deburring process through ECM, sharp edges are dulled, which are produced after rough cuts.


5. ECM is usually characterized as low accuracy machining, for which of the following reason? a) Narrow gap width b) Wider gap width c) High current densities d) All of the mentioned View Answer

Answer: b Explanation: ECM is usually characterized as low accuracy machining because of its wider machining gap.


6. In micro ECM, which of the following is used as micro tool? a) Electrolyte jet b) Electrodes c) Power supply d) All of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: Electrolyte jet in micro ECM acts as the micro tool for machining.


7. Micro ECM is used to machine which type of parts? a) Large parts b) Micro parts c) Normal sized parts d) All of the mentioned View Answer

Answer: b Explanation: Micro ECM is used to machine micro parts which can be from micro scale to mesoscale in size.


8. Which of the following produces small indents and cavities using micro ECM? a) Moving the work piece b) Switching the pulse current c) Moving the work piece & Switching the pulse current d) None of the mentioned View Answer

Answer: c Explanation: Indentation and cavitation can be done using micro ECM by moving the work piece or switching the pulse current.


Set-2


1. Non-Traditional machining is recommended when we need which of the following features? a) Complex shapes b) High surface quality c) Low-rigidity structures d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: For above requirements this machining is used.

2. Non-Traditional machining can also be called as ________ a) Contact Machining b) Non-contact machining c) Partial contact machining d) Half contact machining View Answer

Answer: b Explanation: Tool and work piece are at a distance apart in this type of machining.

3. In which of the following industries, Non-traditional machining methods play an important role? a) Automobile b) Aerospace c) Medical d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Non-traditional methods are used widely in many industries.

4. Different classifications of Non-traditional machining based on source of energy are ________ a) Mechanical b) Thermal c) Chemical and electro-chemical. d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: It can be classified into the above mentioned categories.

5. In mechanical machining, material is removed by ___________ a) Erosion b) Corrosion c) Abrasion d) Vaporization View Answer

Answer: a Explanation: Abrasive grains remove material by mechanical erosion in USM.

6. Material in thermal machining is removed by which of the following means? a) Vaporization b) Melting c) Electro-plating d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: In this machining, heat is the source of energy.

7. Which of the following process comes under mechanical machining? a) USM b) EDM c) LBM d) PAM View Answer

Answer: a Explanation: USM removes material by mechanical erosion.

8. Surface defects that may be occurred during thermal machining are ________ a) Micro cracking b) Heat affected zones c) Striations d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: During thermal machining surfaces defects occur.

9. Sources used in thermal machining are ________ a) Ions b) Plasma c) Electrons d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Different sources are used to remove the materials accordingly.

10. Vacuum is the machining medium for ________ a) LBM b) WJM c) EBM d) None of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: Vacuum is the medium for Laser Beam Machining and Ion Beam machining.

11. In chemical machining is material removal takes by? a) Chemical reaction b) Erosion c) Electron removal d) None of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: Chemical machining removes material by chemical reactions.

12. Which of the following is an example of hybrid machining? a) Ultrasonic Machining b) Electron Beam Machining c) Ultrasonic assisted electrochemical machining d) Laser Beam Machining View Answer

Answer: c Explanation: More than one phase is used to combine to form hybrid machining.


Set-3( ultrasonic machining)



1. Who discovered USM? a) Balamuth b) Paul O Flawer c) Turing d) Steve John View Answer

Answer: a Explanation: Balamuth was the scientist, who discovered Ultrasonic Machining.

2. What is the full form of USM in advanced machining process? a) Ultrasound manufacturing b) Ultrasonic machining c) UV spectrum manufacturing d) Ultra sonar machining View Answer

Answer: b Explanation: Full form of USM in advanced machining processes, is Ultrasonic machining.

3. USM removes materials using the ____________ tool. a) Perpendicularly rotating b) Perpendicularly oscillating c) Axially oscillating d) Inclined oscillating View Answer

Answer: c Explanation: Material is removed using axial oscillating tool.

4. Which is softer material in USM? a) Tool b) Work piece c) Tool & Work piece d) None of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: Tool is softer than work piece in USM.

5. Frequency of tool’s oscillation in USM ranges between ________ a) 5-10 kHz b) 10-15 kHz c) 18-20 kHz d) 25-50 kHz View Answer

Answer: c Explanation: Frequency used in USM is between 18 – 20 kHz.

6. Amplitude of oscillation of tool in USM ranges between ________ a) 0.1-10 μm b) 10-40 μm c) 50-100 μm d) 100-1000 μm View Answer

Answer: b Explanation: The optimal range used is between 10-40 μm.

7. In which year, discovery of USM took place? a) 1910 b) 1925 c) 1943 d) 1945 View Answer

Answer: d Explanation: Ultrasonic Machining was discovered in 1945


1. The machining system of USM contains which of the following components? a) Magnetostrictor b) Concentrator c) Tools and slurry d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: In machining system of USM, the above mentioned components have to be present.

2. In Ultrasonic Machining, Magnetostrictor is energized at ultrasonic frequency. a) True b) False View Answer

Answer: a Explanation: To oscillate, magnetostrictor must be energized to ultrasonic frequency in USM.

3. Of the following scientists, who discovered magnetostrictor effect? a) Balamuth b) Steve O Flawer c) Joule d) Turing View Answer

Answer: c Explanation: This effect was discovered by Joule in 1874 at Manchester.

4. In Ultrasonic Machining, magnetostrictor converts magnetic energy into which type of energy? a) Mechanical energy b) Electrical energy c) Thermal energy d) None of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: Oscillation of magnetostrictor takes place by converting magnetic energy to mechanical energy.

5. What is the value of the amplitude obtained without mechanical amplifier? a) 0.0001 – 0.001 µm b) 0.001 – 0.1 µm c) 1 – 10 µm d) 10 – 100 µm View Answer

Answer: b Explanation: Relatively very small amplitudes are obtained without amplifier.

6. What is the value of the amplitude obtained when we use mechanical amplifier? a) 1 – 10 µm b) 10 – 40 µm c) 40 – 50 µm d) 50 – 100 µm View Answer

Answer: c Explanation: Relatively larger amplitudes are obtained when amplifier is used.

7. In USM, tool tips must have low resistance and fatigue strength. a) True b) False View Answer

Answer: b Explanation: In USM, tool tips should must have high wear resistance and fatigue strength.

8. At what rate slurry is pumped through nozzle in USM? a) 10 L/min b) 25 L/min c) 50 L/min d) 75 L/min View Answer

Answer: b Explanation: Slurry is pumped through nozzle at the rate of 25 L/min, L- litres


1. By which of the following means, material is removed in USM? a) Mechanical abrasion b) Microchipping c) Cavitation d) All of the mentioned View Answer

2. What is the percentage of contribution of cavitation to the total material removed? a) <5% b) 5 – 10 % c) 10 – 20 % d) 20 – 50 % View Answer

3. In the following mechanisms, which one is dominant in material removal? a) Hammering b) Cavitation c) Microchipping d) None of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: Hammering is dominant mechanism in material removal of USM.

4. When machining porous material, which type of mechanism is introduces? a) Abrasion b) Erosion c) Corrosion d) Vaporization View Answer

Answer: b Explanation: Material removal of porous material takes place by erosion.

5. The rate of material removal depends on which of the following features? a) Frequency b) Static Pressure c) Machining area d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Material removal rate depends on all the above mentioned factors.

6. The machinability of USM depends on brittleness criterion. a) True b) False View Answer

Answer: a Explanation: Both machinability and MRR depends on brittleness of material.

7. Which of the following are the features of tool affecting MRR in USM? a) Hardness b) Wearability c) Accuracy d) Mounting View Answer

Answer: d Explanation: Different features of tool also affect the material removal in USM.

8. What is the machinability rate of glass by USM? a) 25% b) 50% c) 75% d) 100% View Answer

Answer: d Explanation: In the case of brittle materials, Ultrasonic Machining’s MRR is very high


1. What happens to MRR with increase in tool amplitude? a) Increases b) Decreases c) Remains same d) None of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: As amplitude of the tool increases, rate of material removal increases.

2. The vibration amplitude determines, which parameter of the abrasive particles? a) Force b) Torque c) Velocity d) Pressure View Answer

Answer: c Explanation: Amplitude determines the velocity of abrasive particles between tool and work piece.

3. If splashing occurs, it will result in an increase of material removal rate in USM. a) True b) False View Answer

Answer: b Explanation: Splashing occurs if amplitude is very high which in turn decreases the material removal rate.

4. Amplitude of the oscillation ranges between which of the following values? a) 0.01 – 0.04 mm b) 0.04 – 0.08 mm c) 0.08 – 0.10 mm d) 0.10 – 0.20 mm View Answer

Answer: b Explanation: Optimum value of the amplitude of the tool will vary between 0.04-0.08 mm.

5. As the vibration frequency increases, what happens to material removal rate? a) Decreases b) Increases c) Increase and then decrease d) Decrease and then increase View Answer

Answer: c Explanation: Up to a certain limit of vibration frequency, MRR increases and after that it decreases.

6. Which of the following can be used as an abrasive carrying medium? a) Water b) Benzene c) Glycerol d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Any of the above liquids can be used as abrasive carrying medium.

7. If there is an increase in viscosity of slurry, what happens to MRR? a) Increases b) Decreases c) Remains same d) None of the mentioned View Answer

Answer: b Explanation: As viscosity is increased, material removal rate is decreased.

8. How much percent of the abrasives are recommended in general for abrasive medium? a) 10 – 15 % b) 15 – 20 % c) 25 – 30 % d) 30 – 35 % View Answer

Answer: d Explanation: In practice, volumetric concentration of abrasives used range between 30 – 35 %.

9. Machining rate can be affected by the ratio of hardness of tool to that of hardness of work piece. a) True b) False View Answer

Answer: a Explanation: In USM, Machining rate increases as the mentioned ratio decreases and vice-versa.

10. As the tool area increases, what happens to MRR? a) Decreases b) Increases c) Remains same d) None of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: An increase in tool area distributes grains over the work piece, which reduces the machining rate.

11. When the static pressure of the feed is increases, what happens to MRR? a) Increases b) Decreases c) Increase up to a limiting condition d) Decrease up to a limiting condition View Answer

Answer: c Explanation: As static feed pressure increases, MRR increases up to a limiting condition and then no further increase takes place


1. Which of the following distribution factors, does not affect the machining parts? a) Side wear of tool b) Abrasive wear c) Accurate feed d) Form error of tool View Answer

Answer: c Explanation: Inaccurate feed is the factor that affects the accuracy of machining parts.

2. Which one of the following factors affects the accuracy of parts? a) Steady abrasive flow b) Accurate feed c) Unsteady abrasive flow d) Ultrasonic frequency View Answer

Answer: c Explanation: Unsteady and uneven abrasive flow affects the dimensional accuracy.

3. State whether the statement is true or false. “Hole oversize measures the difference between hole diameter measured at the bottom surface, and the tool diameter.” a) True b) False View Answer

Answer: b Explanation: Oversize measures the difference of the hole diameter measured at top surface.

4. While machining W4C and glass, tool over cut size when compared to mean grain size is? a) Two times greater b) Two times smaller c) Three times greater d) Three times smaller View Answer

Answer: a Explanation: Tool over cut size is 2 or 4 times greater than mean grain size.

5. While machining B4C, tool over cut size when compared to mean grain size is? a) Two times greater b) Two times smaller c) Three times greater d) Three times smaller View Answer

Answer: c Explanation: Tool over cut is 3 times greater than mean grain size while machining B4C.

6. In the following USM accuracy levels are limited to which value? a) ± 0.01 mm b) ± 0.05 mm c) ± 0.10 mm d) ± 0.50 mm View Answer

Answer: b Explanation: In Ultrasonic Machining the dimensional accuracy levels are limited to ± 0.05mm.

7. Conicity resulting after machining by Ultrasonic Machining can be reduced by? a) Direct injection of slurry b) Tools having negative taper c) High static pressure d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Conicity can be reduced by above means and also by using wear resistant tools, finer abrasive particles etc.

8. Typical roundness error in graphite, resulted due to lateral vibrations is between? a) 01 – 20 μm b) 20 – 60 μm c) 60 – 100 μm d) 100 – 150 μm View Answer

Answer: b Explanation: The roundness is between 20 – 60 μm while machining graphite by Ultrasonic Machining.

9. Typical roundness error in glass, resulted due to lateral vibrations is between? a) 01 –20 μm b) 20 – 40 μm c) 40 – 140 μm d) 150 – 250 μm View Answer

Answer: c Explanation: The roundness is between 40 – 140 μm while machining graphite by Ultrasonic Machining.

10. Which of the following factors affect the surface finish of machined parts in Ultrasonic Machining? a) Amplitude b) Material c) Tool surface d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: The above factors influence the surface quality of the machined parts in Ultrasonic Machining very significantly.

11. What is value of surface finish achieved, when we use the abrasive of grit number 240? a) 0.01 – 0.08 μm b) 0.08 – 0.13 μm c) 0.13 – 0.25 μm d) 0.25 – 0.38 μm View Answer

Answer: d Explanation: The surface roughness obtained, when machined using abrasive of grit number 240, is between 0.25 – 0.38 μm.

12. When the viscosity of liquid carrier is increased, the surface quality of the parts? a) Increased b) Decreased c) Remained same d) None of the mentioned View Answer

Answer: c Explanation: As the viscosity of the liquid carriers reduces we can obtain smoother surfaces


1. Ultrasonic Machining can be used for which of the following processes and applications? a) Drilling b) Sinking and contouring c) Polishing d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Ultrasonic Machining can be used for drilling holes, sinking, contouring and many more wide variety of applications.

2. What is the limit of surface area that is to be machined using USM? a) <100 mm2 b) <500 mm2 c) <1000 mm2 d) <1500 mm2 View Answer

Answer: c Explanation: If the surface area to be machined is above 1000 mm2, this type of machining will not be apt for the parts.

3. Drilling in Ultrasonic Machining is done, by which motion of the tool? a) Only rotation b) Only oscillation c) Oscillation and rotation d) None of the mentioned View Answer

Answer: c Explanation: The process, which uses USM for drilling, is known as Rotary Ultrasonic Machining (RUM).

4. In which of the following materials, Rotary Ultrasonic Machining can be used to drill holes through them? a) Glass b) Alumina c) Ferrite d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Rotary Ultrasonic Machining can be used to drill holes in the above mentioned materials.

5. State whether the following statement is true or false. “Rotary Ultrasonic Machining is the process in which, interrupted drilling of small-diameter holes takes place.” a) True b) False View Answer

Answer: b Explanation: Rotary Ultrasonic Machining is the process in which, uninterrupted drilling takes place unlike traditional drilling.

6. On which of the following features of cavity, will the penetration depth depend on? a) Depth b) Diameter c) Size d) All of the mentioned. View Answer

Answer: d Explanation: Penetration rate depends on cavity’s depth and size of the cavity i.e.., area and volume, which can be determined by diameter.

7. What is the value of depth in Ultrasonic sinking, after which, material removal becomes difficult? a) 1 to 2 mm b) 2 to 5 mm c) 5 to 7 mm d) 7 to 10 mm View Answer

Answer: c Explanation: After a depth of 5 to 7 mm, in USM sinking, material removal becomes very difficult.

8. In production of EDM electrodes, typical ultrasonic speeds, in graphite ranges between? a) 0.01 – 0.10 cm/min b) 0.10 – 0.25 cm/min c) 0.25 – 0.40 cm/min d) 0.40 – 1.40 cm/min View Answer

Answer: d Explanation: Typical ultrasonic speeds used are between 0.4 – 1.4 cm/min, used in producing EDM electrodes.

9. How much is the value of surface finished, achieved using Ultrasonic Polishing? a) 0.1 μm b) 0.3 μm c) 0.5 μm d) 0.7 μm View Answer

Answer: b Explanation: Using Ultrasonic Polishing, very low values of surface finish can be obtained, which may be very low as 0.3 μm.

10. In Micro-Ultrasonic Machining, which of the following component vibrates? a) Tool b) Work piece c) Feed pipe d) All of the mentioned View Answer

Answer: b Explanation: Unlike the normal Ultrasonic Machining, Micro-USM utilizes the work piece’s vibration and the rotation of the tool.

11. In Micro-USM, using WC tool, what is the value of diameter can be achieved? a) 1 μm b) 3 μm c) 5 μm d) 7 μm View Answer

Answer: c Explanation: Diameter value up to 5 μm can be achieved, using Micro-ultrasonic machining on glass, silicon and quartz materials


Set 4 ( Abrasive Jet Machining )



1. In advanced machining processes, what is the full form of AJM? a) Automatic Jet Manufacturing b) Abrasive Jet Machining c) Automated Jet Machining d) Abrasive Jet Manufacturing View Answer

Answer: b Explanation: In advanced machining processes, full form of AJM is Abrasive jet machining.


2. In AJM, which of the following materials are used as abrasive grains? a) Al2O3 b) SiC c) Glass beads d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: In Abrasive jet machining, any of the particles mentioned above can be used as abrasive grains.

3. In Abrasive jet machining, work piece material of removed by which of the following means? a) Vaporization b) Electro plating c) Mechanical abrasion d) Corrosion View Answer

Answer: c Explanation: Abrasive particles hit the surface with high pressure and high velocities, which removes the material.

4. Which type of materials can be machined using Abrasive jet machining? a) Glass b) Ceramics c) Hard materials d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Materials like ceramics, glass, hard and super hard materials can be machined using Abrasive jet machining.

5. In machining system of AJM, which is the medium of carrying the abrasive grains for machining? a) Liquids b) Gases c) Any fluids d) None of the mentioned View Answer

Answer: b Explanation: In AJM, different types of gases are used as the medium for carrying abrasives.

6. In machining system of AJM, what is/are the gas/es used for carrying the abrasives? a) CO2 b) Air c) Nitrogen d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: In AJM, gases like CO2, air or nitrogen are used to carry the abrasives.

7. What is the pressure of gas that is to be supplied, for carrying the abrasives? a) 0.1 to 1.0 kg/cm2 b) 2.0 to 8.0 kg /cm2 c) 10.0 to 18.0 kg/cm2 d) 25.0 to 35.5 kg/cm2 View Answer

Answer: b Explanation: The pressure of the carrying gas should range between 2 to 8 kg/cm2.

8. Which of the following gas, should never be used as the carrier of abrasives? a) Nitrogen b) CO2 c) Oxygen d) Air View Answer

Answer: c Explanation: Oxygen should not be used as carrier because it causes a violent chemical reaction with abrasives or work piece.

9. What is the frequency of mixing chamber, consisting of gas and abrasives? a) 10 Hz b) 30 Hz c) 50 Hz d) 70 Hz View Answer

Answer: c Explanation: Mixing chamber consisting of carrier gas and the abrasive grains, vibrates at a frequency of 50 Hz.

10. In Abrasive jet machining, what may be the size of the abrasive grains used? a) 10 – 40 µm b) 50 – 100 µm c) 100 – 150 µm d) 200 – 300 µm View Answer

Answer: a Explanation: Abrasive grains of size, between 10 – 40 µm can be used for machining.

11. What are the processes where Abrasive jet machining can be used? a) Cleaning b) Cutting c) Deburring d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Abrasive jet machining can be used for deburring, cutting, cleaning and for many other heavy duty applications.

12. State whether the following statement is true or false. “In Abrasive jet machining, commercial grades powders can be used for machining.” a) True b) False View Answer

Answer: b Explanation: For AJM, commercial grade powders are not used because their sizes are not classified widely.

13. In machining system of AJM, which of the following controls the relative motion between work piece and nozzle? a) Cam drives b) Pantographs c) Trace mechanisms d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Relative motion in Abrasive jet machining can be controlled by the above mentioned means.

14. Masks, which are used to confine the jet stream location on work piece are made of, which type of materials? a) Copper b) Glass c) Rubber d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Masks can be made of any of the above-mentioned materials


1. In AJM, what is the mechanism of removal of material from the work piece? a) Corrosion b) Abrasion c) Electron transfer d) Vaporization View Answer

Answer: b Explanation: In Abrasive jet machining, the removal of material takes places by mechanical abrasion, using abrasive grains.

2. In AJM, abrasive jet from the nozzle follows, which type of path for a short distance? a) Parallel b) Inclined c) Perpendicular d) None of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: Abrasive particles follow a parallel path for short distance and then flare outward.

3. Which of the following components, influence the material removal rate in Abrasive jet machining? a) Nozzle b) Carrier gas c) Abrasive grains d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: All the components mentioned above, influence the rate of material removal, directly or indirectly.

4. In the following properties of nozzle, which of them does not influence the MRR? a) Size b) Wear c) Outside temperature d) Distance from work piece View Answer

Answer: c Explanation: The outside temperature of nozzle has no influence on the material removal rate.

5. In the following properties of abrasive grains, which of them changes rate of material removal? a) Size b) Strength c) Shape d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: The above mentioned properties of abrasive grains influence the material removal rate.

6. As the abrasive flow rate increases, what happens to the volumetric removal rate? a) Increases b) Decreases c) Increase and then decrease d) Decrease and then increase View Answer

Answer: c Explanation: In AJM, volumetric removal rate increases up to a level and then decreases.

7. What is the value of abrasive grain flow rate in Abrasive jet machining? a) 0.1 – 2 g/min b) 3 – 20 g/min c) 30 – 56 g/min d) 68 – 85 g/min View Answer

Answer: b Explanation: Abrasive grain flow rate is between 3 – 20 g/min, in AJM.

8. What must be the velocity of the carrier gas that carries the abrasive particles? a) 10 – 50 m/sec b) 50 – 150 m/sec c) 150 –300 m/sec d) 300 – 500 m/sec View Answer

Answer: c Explanation: Velocity of abrasive carrier gas must be between 150 – 300 m/sec.

9. What is the value of carrier gas flow rate in Abrasive jet machining? a) 6 L/min b) 17 L/min c) 28 L/min d) 39 L/min View Answer

Answer: c Explanation: In Abrasive jet machining, the flow rate of abrasive carrier gas is around 28 L/min.

10. Which of the following material/s cannot be used for making of nozzle in Abrasive jet machining? a) Tungsten Carbide b) Steel alloy c) Sapphire d) Synthetic sapphire View Answer

Answer: b Explanation: Nozzle in Abrasive jet machining is made up of sapphire or WC.

11. Which of the following values, does the diameter of the nozzle lies between? a) 0.01 – 0.10 mm b) 0.30 – 0.50 mm c) 0.70 – 0.90 mm d) 1.10 – 1.50 mm View Answer

Answer: b Explanation: In AJM, Diameter of the nozzle ranges between 0.30 – 0.50 mm.

12. What is the life of Tungsten carbide material nozzle? a) 1 – 8 hrs b) 2 – 5 hrs c) 10 – 15 hrs d) 25 – 40 hrs View Answer

Answer: c Explanation: Nozzle made up of WC material has a life period which range between 10 – 15 hrs.

13. In AJM, what is the life of synthetic sapphire material nozzle? a) 100 hrs b) 300 hrs c) 500 hrs d) 700 hrs View Answer

Answer: b Explanation: Nozzle made up of synthetic sapphire material has a life period which is about 300 hrs.

14. What are the tolerance limit values in Abrasive water jet machining? a) ± 0.01 mm b) ± 0.03 mm c) ± 0.05 mm d) ± 0.07 mm View Answer

Answer: c Explanation: In Abrasive jet machining, tolerance limit values range between ± 0.05 mm.

15. In AJM, surface roughness value will vary between which values? a) 0.01 – 0.10 µm b) 0.15 – 1.5 µm c) 2.0 – 5.0 µm d) 7.0 – 10.0 µm View Answer

Answer: b Explanation: Surface roughness value in AJM varies between 0.15 – 1.5 µm, depending on grain size


1. Which of the following, are the processes and applications in which Abrasive jet machining can be applied? a) Drilling b) Cutting c) Deburring d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Abrasive jet machining can be used for cutting, drilling, deburring and cleaning processes.

2. Using abrasive jet machining, wire cleaning and insulation stripping take place without affecting the conductor. a) True b) False View Answer

Answer: a Explanation: Without affecting the conductor, both stripping and cleaning are done, by using Abrasive jet machining.

3. In Abrasive jet machining, intricate shapes and holes are machined on which type of materials? a) Brittle b) Thin c) Difficult to machine d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Abrasive jet machining is used to machine, intricate shapes and holes in brittle, thin and difficult to machine materials.

4. State whether the following statement is true or false, about Abrasive jet machining. “Using Abrasive jet machining, micro deburring of hypodermic needles can take place.” a) True b) False View Answer

Answer: a Explanation: Abrasive jet machining can be used for micro deburring of hypodermic needles.

5. What are the type of materials that can be machined using Abrasive jet machining? a) Glass b) Sapphire c) Quartz d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: In Abrasive jet machining, the above mentioned materials can be machined, which are heat sensitive and brittle.

6. What is the amount of material utilizes when we machine parts using Abrasive jet machining? a) Very low b) Low c) Medium d) High View Answer

Answer: d Explanation: In Abrasive jet machining, material utilization is very high since it removes material by using abrasives.

7. After how much time tool has to be changed in AJM? a) 1 hr b) 2 hrs c) 5 hrs d) No tool change required View Answer

Answer: d Explanation: In Abrasive jet machining, tool changes are not required.

8. By using Abrasive jet machining, how much amount of hardening does the materials experience? a) No hardening b) Very less hardening c) Average hardening d) High hardening View Answer

Answer: a Explanation: In Abrasive jet machining, hardening is not experienced by the machined materials.

9. Which type of materials cannot be machined using Abrasive jet machining? a) Soft materials b) Hard materials c) Difficult to machine materials d) None of the mentioned View Answer

Answer: a Explanation: Soft materials such as candy bars, thin softwood etc.., cannot be machined using AJM.

10. Which of the following materials in Abrasive jet machining can be a health hazard? a) Abrasive grains b) Air carrier c) Silica dust d) None of the mentioned View Answer

Answer: c Explanation: Silica dust, that occurs after machining can be a health hazard in AJM.

11. In AJM, air filters are used to remove which of the following? a) Moisture b) Oil c) Other dust particles d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Before machining, air has to be filtered to remove dust, moisture and oil in the machining system


1. In advanced machining processes, what is the full form of AWJM? a) Automated Water Jet Machining b) Automated Water Jet Manufacturing c) Abrasive Water Jet Machining d) Abrasive Water Jet Manufacturing View Answer

Answer: c Explanation: Full form of AWJM is Abrasive Water Jet Machining.

2. What are all the types of materials, which can be machined using AWJM? a) Glass b) Ceramics c) Concrete d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: Hard to cut materials, which are mentioned above, can be machined using Abrasive water jet machining.

3. When was Abrasive water jet machining developed first? a) 1942 b) 1958 c) 1974 d) 1980 View Answer

4. When compared to the conventional machining, how much times faster, is the Abrasive water jet machining? a) 5 times b) 10 times c) 15 times d) 20 times View Answer

Answer: b Explanation: Abrasive water jet machining is 10 times faster than the conventional machining.

5. What is the percentage of the abrasives and water in the mixture? a) 20% water and 80% abrasives b) 80% water and 20% abrasives c) 30% water and 70% abrasives d) 70% water and 30% abrasives View Answer

Answer: d Explanation: Abrasive mixture consists of 70 percent water and 30 percent abrasives.

6. What are the materials used for abrasives in Abrasive water jet machining? a) SiC b) Corundum c) Glass beads d) All of the mentioned View Answer

Answer: d Explanation: All of the materials mentioned above can be used for making abrasives in Abrasive water jet machining.

7. In the machining system of AWJM, which one accelerates the abrasives to remove material? a) Water only b) Water jet stream c) Feeder d) None of the mentioned View Answer

Answer: b Explanation: Water jet stream accelerates abrasives but not the water only, to remove material.

8. The introduction of compressed air to the water jet enhances the deburring action. a) True b) False View Answer

Answer: a Explanation: Compressed air increases the pressure energy of the jet stream, which enhances the material removal rate.

9. What is the grain size of abrasive particles, which are often used for Abrasive water jet machining? a) 0.01 – 0.50 µm b) 10 – 150 µm c) 200 – 500 µm d) 500 – 1000 µm View Answer

Answer: b Explanation: Grain size of the abrasive particles range between 10 – 150 µm in Abrasive water jet machining.

10. How is the material removed in Abrasive water jet machining? a) Vaporization b) Electron transfer c) Corrosion d) Erosion View Answer

Answer: d Explanation: In Abrasive water jet machining, material removal takes place by the erosion of the work piece material using abrasives accelerated by jet stream



To be continued coming soon.............................



SSC-JE & RRB-JE(Mechanical) Full syllabus free video lectures:- https://www.4bengineers.com/post/ssc-je-rrb-je-free-full-video-lectures-mechanical-engineering

*******************************************************************

For College Info:-https://www.4bengineers.com/4bjobalert/categories/college-counselor

******************************************************************

FOR NOTES AND STUFFS (Our Website):- https://www.4bengineers.com/

*******************************************************************

My Amazon Store for You:- https://www.amazon.in/shop/4bengineers?isVisitor=true

*************************************************************************

Telegram channel link:-https://t.me/ashish4Bengineers

**********************************************************************

For Job Updates:- https://www.4bengineers.com/4bjobalert

*************************************************************

Instagram:- https://www.instagram.com/4bengineers/?hl=en

*************************************************************

Facebook:- https://www.facebook.com/4bengineers

***************************************************************

Gmail:- ashish4bengineers@gmail.com

2,764 views0 comments

Recent Posts

See All

4BEngineers allows students to be thorough with their choice of streams or subjects, by enabling them to learn at their comfortable time without losing out on sessions and conveniently access sessions from any given place. With the help of 4BEngineers, students can avail online coaching through video lecture at an unimaginably affordable cost, access the coaching content from renowned teaching experts, and be one on one with their personal favorite coach.

© Copyright ® 2020 by 4B Engineers
  • Instagram
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • YouTube Social  Icon